Suomen vaativin 24 tunnin seikkailu-urheilukilpailu tekee paluun – haastava laji yhdistää yhteisöllisyyden ja luonnossa liikkumisen

Rokua Geopark Challenge 10-vuotisjuhlakisa kerää kovimmat seikkailu-urheilijat Rokualle elokuussa. Sekä seikkailu-urheilu että lyhyemmät multisport-kisat koukuttavat nopeasti ja samalla haastavat kilpailijat ylittämään itsensä kerta toisensa jälkeen.

Multisportin ja seikkailu-urheilun perusajatus on sama: 2-4 hengen tiimit suorittavat määrätyn radan mahdollisimman nopeasti liikkuen eri rastien kautta juosten, pyöräillen tai meloen. Rataa voikin ajatella pitkänä suunnistusratana, jota edetään kuitenkin järjestäjän määrittämin lajein. Rasteilla voi olla myös erilaisia tehtäviä. Erityisesti kiipeily- ja köysitehtävät kuuluvat lajiin.

Englannin kielessä multisport tarkoittaa yleensä mitä tahansa moniurheilulajia. Suomessa termi on kuitenkin vakiintunut lyhyempien seikkailukilpailujen nimeksi. Vuorokautta pidempiä kisoja kutsutaan taas seikkailukilpailuiksi. Pisimmät kansainväliset seikkailukilpailut voivat kestää jopa yli viikon, kun taas keskimääräinen multisport-kilpailu kestää 2-6 tuntia.

Seikkailu-urheilu on ainut kestävyysurheilulaji, jossa kisataan joukkueena. Neljän hengen joukkue kulkee yhdessä koko reitin läpi. Suomen multisport-kisat ovat pääsääntöisesti parikisoja tai kolmen hengen joukkueille tarkoitettuja. Juuri joukkueet ja tiimihenki tekevät haastavasta lajista kisaajalle unohtumattoman. Lisäksi laji koukuttaa nopeasti, sillä se yhdistää yhteisöllisyyden sekä urheilun ja luonnossa liikkumisen.

Lajien vaihdot ja huollot ovat osa kisaa

Sekä multisport-kilpailut että seikkailu-urheilukilpailut eivät päästä katsojaa jännityksestä hetkeksikään, sillä kisassa tapahtuu koko ajan. Joukkueet suunnistavat rastilta rastille, etsivät rastia tai ovat jo vaihtamassa lajia tai varusteita seuraavaa etappia varten.

Lajit voivat pilkkoutua useampaan osuuteen, jolloin esimerkiksi kerralla juostava matka voi olla vain muutamia kilometrejä. Usein esimerkiksi kesken pyöräilyosuuden voi olla jalan suunnistusta. Usein esimerkiksi kesken pyöräilyosuuden voi olla jalan suunnistusta. Tällöin juoksukenkiä kuljetetaan itse mukana.

Pääsääntöisesti kaikki tarvittavat varusteet kuljetetaan itse mukana repussa kullekin osuudelle. Ennalta määrätylle huoltopaikalle on kuitenkin mahdollista jättää myös lisävarusteita. Huoltopaikalla kulutettu aika lasketaan kuitenkin mukaan kisa-aikaan.

Ympäristön ja vesistöjen ekosysteemien puolesta

Suomessa järjestetään useita multisport-tapahtumia pitkin kesää. Tapahtumissa on lähes aina kilpasarjan lisäksi mukana kuntosarja tai lyhyempi reitti, jotta mukaan pääsevät kaikentasoiset urheilijat.

Tänä vuonna Suomen suurin ja haastavin 24 tunnin multisport-kilpailu tulee taas suurempana kuin koskaan! Rokua Geopark challenge on jo vuosien ajan tuonut todellista seikkailukisan tuntua Suomeen. Vaikka alueen maasto ei ole mitenkään mäkistä, tuovat seikkailukilpailuun vaativuutta pitkät osuudet, joita Geopark Challenge on perinteisesti myös tarjonnut.

Tänä vuonna vietetään kilpailun 10-vuotisjuhlavuotta, minkä kunniaksi kilpailu nousee täysin uudelle tasolle. Ympäristön ja erityisesti vesialueiden suojelu on tänä vuonna kilpailun keskiössä, sillä Rokuan ainutlaatuiset vesialueet vaikuttavat huomattavasti laajemmalle alueelle kuin mitä voisi luulla. Kaikki Geopark Challenge-osallistumismaksut lahjoitetaan makeanveden ekosysteemien suojelemiseksi Rokua Geopark-alueella.

Kaleva Media näyttää koko kisan suorana lähetyksenä striimin välityksellä.
Tule seuraamaan vuoden 2021 kovinta kisaa!